InfraCom tar tempen på PIN. 3 snabba frågor till VD Andrei Sin om nuläge och framtidsvisioner

Tekniken utvecklas snabbt och svenska företag får mer konkurrens från internationella techjättar. Så hur tänker ett av Västkustens mest lokalt förankrade ISP – och hostingföretag lägga upp strategierna? Vi mötte upp Andrei Sin, VD för InfraComs dotterbolag PIN, och tog tempen på nuläget med 3 snabba frågor.

Hej Andrei! Vad händer just nu på PIN?
– Just nu är det fullt ös på alla fronter. Vi anställer mer personal på tekniksidan samtidigt som vi börjar hitta rätt med nya säljstrategier och vägar att få in fler kunder. Dessutom har vi precis flyttat in i nya fina lokaler. Så det är mycket energi i luften och massor av roliga saker på gång.

Vilka trender är heta i branschen?
– Det är mycket frågor runt GDPR, säkerhet och integritet just nu. En konsekvens av det är att svenska aktörer som tidigare placerat sin data ganska obetänksamt hos utländska aktörer i molnet, nu i allt högre grad flyttar tillbaks den till lokala datorhallar. Och det är förstås en trend som som gynnar oss*.

*PIN äger och driver egna datorhallar med bas i Göteborg.

– En annan intressant trend är att nu när AI och automatiserade molntjänster blir allt vanligare, så ser vi också hur behovet av mänsklig support ökar. Så samtidigt som techjättarna satsar på billiga bulklösningar, så ökar efterfrågan på närodlad support.

”..samtidigt som techjättarna satsar på billiga bulklösningar, så ökar efterfrågan på närodlad support.”

– Och det är här som vi har en strategisk fördel. Som en aktör som jobbar nära sina kunder med stark lokal förankring. Som du kan ringa till och få hjälp av direkt när behovet finns där.

”Från produkter till tjänster”
– Vi ser också hur allt fler kunder efterfrågar tjänster istället för produkter. De vill inte längre hålla på att bråka med egna servrar på kontoret, eftersom det innebär en mängd säkerhetsrisker, tar tid och kräver ständig kompetensförnyelse.

– Det betydligt bättre alternativet är hyra tjänsterna och skala upp dem när behovet finns. Våra lösningar såsom ”WI-FI som tjänst” och ”Brandvägg som tjänst” blir på så vis alltmer efterfrågade.

Var någonstans ser du PIN om 2 år?
– PIN kommer att ha nischat sig ännu mer mot drift och teknik. Vi har redan vår kärnkompetens där, men om två år kommer vi vara ännu vassare och befinna oss i den absoluta toppen av näringskedjan vad gäller gäller IT-drift och höghastighetsinternet till företag.Namn: Andrei Sin
Yrke: VD på PIN (dotterbolag till InfraCom Group AB (publ))
Ålder: 29 år
Bor: Göteborg

Om InfraCom Group AB (publ)
InfraCom är en ledande aktör inom IT-infrastruktur. Bolaget äger, driver och utvecklar högkvalitativa tjänster inom molnbaserad telefoni, molnbaserade IT-tjänster, datacenters, samt datakommunikation och internetaccesser till kunder som efterfrågar hög drift- och datasäkerhet. Under verksamhetsåret 2017/18 omsatte InfraCom ca 131 miljoner kronor med ett EBITDA-resultat om ca 31 miljoner kronor.