4 Tips om ekonomi, lån och finansiering för nystartade företag

Funderar du på att låna pengar till ditt nystartade företag? Börja med att läsa vår guide här för att få koll på 4 saker du behöver göra innan.

1. Börja med att skapa en affärsplan

Om du funderar på att söka finansiering (exempelvis låna pengar av banken) kommer finansiären med största sannolikt kräva en affärsplan. Att göra en affärsplan är även ett bra sätt att tydliggöra din affärsmodell. Hitta styrkor och svagheter i den – och på så vis för ett första underlag för hur du kan förbättra och förädla dina idéer.

En bra guide till vad en affärsplan ska innehålla hittar du här på foretagande.se.

Affärsplan är en ritning, en karta till hur du på snabbast möjliga sätt ska nå framgång med ditt företag. Att inte ha någon form av plan är samma sak som att bygga ett hus utan ritning, du blir säkert klar, men det kan ta längre tid och bygget blir med största sannolikhet ostadigt. Att skriva en affärsplan kan låta som ett stort projekt men behöver inte alls vara så avancerat. Många upplever det som riktigt roligt när de väl kommer igång.

Källa: foretagande.se/skriva-en-affarsplan

2. Koll på finansieringen (låna pengar/inte låna pengar)

Att finansiera verksamheten med att låna pengar, eller inte, är en fråga som många nystartade företag ställer sig.

Svaret beror på många olika faktorer.

Å ena sidan kanske du vill bygga upp din verksamhet successivt, steg för steg i sakta mak. Och då behöver du kanske inte låna några pengar alls.

Å andra sidan kanske din affärsidé kräver ett större kapitaltillskott, vilket innebär att du behöver ta in pengar utifrån.

Är det sistnämnda din situation, är det viktigt att du får ett lån med så bra villkor och låg ränta som möjligt. Idag finns det massor av sajter där du kan jämföra lån – Cashoo.se, Compricer.se – för att nämna några jämförelsesajter för privatlån.

Det finns idag även möjlighet att låna pengar till att aktiebolag. Vill du veta mer om företagslån är den här sidan på ALMI en bra plats att börja på

3. Ta reda på hur banken tänker angående lån

En viktig del i att låna pengar är att veta hur banken tänker. Så att du kan förbereda din ansökan på bästa sätt. Ibland behöver man vässa ekonomin innan man ansöker, för att skapa bästa förutsättningar för ett positivt resultat.

Så här skriver verksamt.se om detta:

Från bankens sida är det viktigt med förtroendet för dig som kund och en bedömning av din förmåga att betala tillbaka lånet. Din privatekonomi kan påverka dina chanser att få ett bra lån. Jobba även igenom din affärsplan så du har en bra grund att stå på när du ska presentera ditt företag.

Det här tittar banken på i din ansökan:

  • dig som företagare – erfarenhet, privatekonomi, referenser och utbildning
  • din affärsplan – om den är realistisk och detaljerad
  • övriga ägare av företaget, om det finns fler än du
  • om det finns revisor eller ekonomihjälp.

För redan etablerade företag vill banken också se balansräkning, bokslut och kanske din deklaration.

Källa: Verksamt.se/starta/finansiera-starten/banklan

4. Koll på Budgeten

En annan viktig del i att ha koll på finansieringen är att göra en budget. Inte minst för att räkna på om du behöver låna pengar – eller behöver något annat form av kapitaltillskott för att hålla uppe likviditeten i ditt företag.

Ett sätt att göra en budget är att ställa samman dina förmodade intäkter och kostnader de närmsta tolv månaderna.

På så vis får du en uppfattning om om vad som krävs för att du ska kunna gå runt med din verksamhet.

Driver du enskild firma blir överskottet på budgeten den lön du kan ta ut.

Driver du ett AB ska din lön i stället tas upp under posten personalkostnader. När du skapar budgetenbär det viktigt att du inte gör någon ”glädjekalkyl”, utan verkligen försöker kartlägga alla kostnader.

Särskilt när ditt företag är nystartat så kan det uppkomma utgifter och kostnader, inte minst i initiala investeringar som du behöver göra för att komma igång.

En väl genomarbetad budget är ett bra sätt att få en överblick – och därifrån besluta om du behöver låna pengar eller inte.

Vill du veta mer om hur du kommer igång med digitala tjänster till ditt företag?

Hör av dig till oss på Internet.se. Ring 031 – 26 30 00 eller mejla oss på support@internet.se, så berättar vi mer.